De stichter van ’t Hoogspel was een kleermaker. Hij bouwde het café aan huis met name voor z’n vrouw. Het leek haar een goed idee om als bijverdienste gasten te voorzien van een borrel. In die dagen was het echter niet zo deftig om naar het café te gaan. De kasteelheer van Twickel was dan ook helemaal niet blij met een caféhoudster als buurvrouw. Eigenlijk speelden de kleermaker en zijn vrouw dus ‘hoog spel’ met baron van Heeckeren, de toenmalige bewoner van kasteel Twickel. Er doen verhalen de rondte dat de baron meerdere keren een sleuf dwars door de weg liet graven om bezoekers de gang naar het café te hinderen. Toen de kleermaker in 1894 overleed aan tyfus, liet hij z’n vrouw achter met 14 kinderen. Ze zette alle zeilen bij om rond te komen. Maar twee jaar later moest ze haar café toch verkopen. De kasteelheer van Twickel werd eigenaar met als gentleman’s agreement dat de weduwe met haar gezin, tegen een huurbedrag, op ’t Hoogspel mocht blijven wonen en werken zolang ze wilde. Dat hield ze vol tot 1920. Door slechte economische omstandigheden moest de dappere uitbaatster ook haar vergunning voor de verkoop van sterke drank van de hand doen. De familie verliet ’t Hoogspel waarna deze uitspanning, vele jaren leegstond.

Tot mijn opa in 1932 z’n oog liet vallen op het café van landgoed Twickel. Op 8 december 1932 heropende Berend Jan ter Horst ‘t Hoogspel. Met zijn vrouw blies hij nieuw leven in het café, zo prachtig gelegen daar bovenop die Deldener Esch. In de uitgestrekte tuin plaatste hij de eerste glijbanen en schommels voor de kinderen. En zo bloeide café restaurant ’t Hoogspel op tot wat het nu is: een begrip in Twente. Ik mag mezelf rekenen tot de derde generatie van de familie ter Horst die het café restaurant voortzet met ontzettend veel plezier en liefde voor de omgeving. Een historisch waardevolle uitspanning, met een goede keuken en vele schaduwrijke plekjes onder eeuwenoude bomen. Kortom; een heerlijke plek om te ontspannen voor jong en oud.

Van de oude vete met Twickel, is niets meer over. ’t Hoogspel wordt nu vooral geassocieerd met gezelligheid en gastvrijheid. Een fijne plek om naartoe te gaan voor iedereen.